De 7 succesregels bij een interne audit

Een audit is geen doel op zich, maar een instrument om knelpunten op onafhankelijke wijze inzichtelijk te maken. een geslaagde interne audit is een kans om zaken te verbeteren.

De 7 belangrijkste tips voor het uitvoeren van een geslaagde interne audit:

  Bereid de interne audit goed voor
Het succes van een audit staat of valt bij de voorbereiding. Zonder kennis van het doel van de audit, het onderwerp van de audit (de scope) en de inhoud van de processen, wordt de interne audit snel een flop. Denk ook na over welke auditmethoden je wilt toepassen en neem het vorige auditrapport ook mee in jouw voorbereiding.

  Ga het proces auditen en niet de persoon
De opdracht is om een (deel)proces te auditen en niet de personen die deze processen uitvoeren. Het is dus geen vervangende functioneringsgesprek! Er wordt nooit een oordeel geveld over deze mensen.

  Kijk naar wat mensen doen en niet wat mensen zeggen wat ze doen
Op papier kan alles er mooi uitzien, maar klopt dit ook met de praktijk? Heel vaak komt dit niet overeen.

  Sta open voor alternatieven
Als interne auditor kan je vast blijven houden aan “hoe jij het gewend bent of hoe het hoort”. Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Stel de juiste vragen
Een succesvolle audit staat of valt met het stellen van de juiste open vragen. Niet onbelangrijk: zorg dat je doorvraagt en dat je “bewijsmateriaal” hebt, waar je je bevindingen op baseert.

  Zorg dat bevindingen geaccepteerd worden
Zorg dat de proceseigenaar en degenen die je geauditeerd hebt je bevindingen onderschrijven. Bevindingen die niet herkend of geaccepteerd worden, worden meestal niet of niet goed opgevolgd. Draagvlak creëer je door feitelijk te zijn.

  Rapporteer direct
Een interne audit levert altijd bevindingen op. Of het nou positieve bevindingen zijn of ook verbeteringen, je hebt bevindingen. Deze werk je uit in de auditrapportage. Hoe eerder je een interne audit uitwerkt, hoe beter het nog in je geheugen zit en hoe sneller het rapport klaar is.

 

Het startpunt om interne auditoren op te leiden voor geslaagde interne audits is onze opleiding Interne audits.

Deel dit stuk