Jo Klaessens: “Elke cursus pas ik aan op de groep”

Dat dr. Jo Klaessens de goeroe van de statistiek is, zal je hem zelf nooit horen zeggen. Toch voelt die naam niet zo vreemd aan voor een auteur die handboeken schreef over statistiek in het laboratorium. De door de wol geverfde docent weet niet alleen veel van het vak, maar begeeft zich er ook dagelijks in. Als kwaliteitsfunctionaris en vakdeskundige bij de RvA vertaalt hij voor jou als geen ander de theorie naar de praktijk.

Dr. Jo Klaessens geeft de cursussen:

Materie overbrengen

De ervaren docent weet dat alleen het overbrengen van de theorie onvoldoende is. “Het moment dat je daarna voor een toepassing staat, sta je eigenlijk voor een donker woud met allerlei paden. En welke moet je dan kiezen?” Het doel van Jo is daarom om de theorie helder over te brengen en praktisch in te kleuren. “Ik wissel tijdens de cursus tussen oefeningen op papier en het uitwisselen van ervaring. Zo zorg ik ervoor dat de ingewikkelde materie in korte tijd toch goed aankomt bij de cursisten.”

Improviseren

Jo vergelijkt de cursus met een optreden: “Om de aandacht te behouden, moet je zorgen dat er voldoende gebeurt, wil je dat mensen aandachtig luisteren en is response ontzettend belangrijk. Improvisatie is daarbij key. Ik vraag wat de cursisten willen weten, luister goed en pas de inhoud en praktijkvoorbeelden aan de groep aan. Zo zorg ik voor maatwerk tijdens een training.”

Een cursus heeft geen blijvend karakter, maar beweegt met de veranderingen mee. Dat houdt het uitdagend.”
– Dr. Jo Klaessens, docent bij QAducation

Veranderingen in het vak

In de jaren tachtig begon Jo met doceren en hij haalt vandaag de dag nog steeds energie uit het geven van cursussen. “Primair vind ik het gewoon leuk om kennis over te brengen. Ook de variatie in de materie draagt daaraan bij. Het vak blijft in ontwikkeling.” Die passie ervaren de cursisten gegarandeerd.

Dit is dr. Jo Klaessens

  • Eigenaar van StatALike BV.
  • Kwaliteitsfunctionaris bij twee laboratoria
  • Adviseert laboratoria op de gebieden van kwaliteit en statistiek
  • Voorzitter van de NEN sub-commissie statistische toepassingen
  • Auteur van handboeken op het gebied van statistiek in het laboratorium
  • Produceert kwaliteitssoftware voor het laboratorium
  • Is als vakdeskundige betrokken bij RvA
  • Treedt op als interim-manager en heeft verschillende laboratoria begeleid bij het opzetten en implementeren van kwaliteitssystemen
Dr. Jo Klaessens geeft samen met docent Sascha van de Ven de cursus Praktische statistiek voor het laboratorium.

Volg de statistiekcursus bij QAducation.

Schrijf je in