Anita te Riet: “Met interactie en humor maak ik kwaliteitsnormen behapbaar”

Iemand met een passie voor kwaliteit en de wil om normen zo in te richten, dat jij er plezier uithaalt. Dat is Anita te Riet in een notendop. Bij QAducation geeft de docent diverse cursussen. “Wat is kwaliteit? Er bestaan strakke definities, maar de vertaalslag ligt veel dieper dan dat. Met de cursussen krijg je grip op de materie.”

Anita geeft de cursussen:

Taaie kost behapbaar maken

Anita te Riet liegt er niet om: kwaliteitsnormen zijn taaie kost. “Als je een slaapprobleem hebt, moet je de normen maar eens van A tot Z uitlezen”, zegt de docent dan ook vaak gekscherend. Hoe maakt ze droge literatuur dan toch behapbaar? “Met interactie, praktijkvoorbeelden en humor. Ik vertel caseverhalen, pak alledaagse voorbeelden, betrek alle deelnemers bij de cursus en varieer met lesmateriaal. En een grapje op zijn tijd, brengt de nodige sfeer mee.”

Omdenken

Anita staat erop dat de norm voor jou moet werken en niet andersom. “Laten we ons niet dus blindstaren op de norm, maar het boekwerk eens van bovenaf bekijken. Zo ontdek je hoe de norm precies in elkaar steekt en vind je een alternatieve route die een stuk eenvoudiger en leuker is om te bewandelen. Dit ‘omdenken’ geef ik altijd in mijn cursussen mee.”

“Ik pretendeer niet alle kennis te hebben. Net zoals jij van mij leert, leer ik van jou. In de cursussen motiveer ik daarom om ervaringen te delen en elkaar verder te helpen.”

Praktisch en creatief

Toen de docent zelf met de kwaliteitsnormen in aanraking kwam, was haar eerste gedachte: waarom moet het zo uitgebreid en moeilijk? Ze pakte het roer en gooide het om. “Daarom zet ik mij nu in om praktische handvatten te geven en leer ik creatief met de norm om te gaan. Ik haal energie uit cursisten die enthousiast de cursus verlaten en gemotiveerd zijn om met de materie aan de slag te gaan.”

Dit is Anita te Riet

  • Eigenaar van Bergenius LABadvies
  • Consultant en docent
  • Jarenlange ervaring met laboratoriumkwaliteit conform NEN-EN-ISO/IEC 17025, NEN-EN-ISO/IEC 17020, AS2000-(monsterneming) en AS3000 (analyse)
  • Betrokken geweest bij de herziening van NEN-EN-ISO/IEC 17025
  • Lid van de redactiecommissie van LABinsights
Anita te Riet is lid van de redactiecommissie van LABInsight

Bekijk het aanbod cursussen van QAducation.

Zoek een cursus